Afgebroken vliegenhaken

Niemand vist graag met een afgebroken haakpunt. Toch gebeurt het regelmatig dat je vlieg een obstakel raakt en dan beschadigd wordt of zelfs afbreekt. De ervaring leert, dat haken zelden vanzelf afbreken. Als de vis te sterk is, breekt meestal de leader. Toch heb ik diverse keren meegemaakt, dat ik tijdens het drillen werd geconfronteerd…

Strippen

Grotere afstanden bij het werpen met een eenhandige vliegenhengel, vliegenlijn, leader en vlieg haal je niet door meer kracht te zetten met de hand waarmee je de hengel vasthoudt. Meer afstand haal je alleen door met de lijnhand op het juiste moment te strippen. Het even aan de lijn trekken op het moment dat je…

Opzij, opzij, opzij

Vissen met weerloze haken Een goede methode om te bekijken of je de werpbeweging goed uitvoert, is door dezelfde overheadcast zijwaarts uit te voeren. Je kijkt op de hengel, ziet de bewegingen van de lijn en een te grote hoek tussen de voorwaartse en achterwaartse worp (verticaal betekent dit werpen tussen 10 en 2 uur,…

Vissen met meerdere vliegen

Hoewel het bij de vliegvisserij in wedstrijdverband heel gebruikelijk is om met meerdere vliegen te vissen, zie je de meeste Nederlandse vliegvissers slechts met één vlieg vissen. Vissen met meerdere vliegen heeft echter vele voordelen: Wanneer je bijvoorbeeld met drie vliegen vist en de zwaarste op de leaderpunt zet en twee steeds iets lichte vliegen…